Bulaşık makinesindeki bardakların bulanıklığının iki farklı nedeni olabilir. En yaygın bulanıklık kireç veya deterjan kalıntılarıdır. Bunlar zayıf asitlerle (örn. sitrik asit veya beyaz sirke) kolaylıkla giderilebilir. Bununla birlikte, mevcut bilgilere göre tortu olmayan ancak cam yüzeyindeki değişiklikleri temsil eden bulanıklıklar da vardır. Bu bulanıklıklar, cam yüzeyden salınan cam bileşenlerin bir sonucu olduğundan, ev tipi ürünlerle kolayca giderilemez.
Cam, parlaklığı ve şeffaflığı ile sahibini memnun eden bir malzemedir. Ancak bu özellikler aynı zamanda cam yüzeyindeki hasarın - çok az da olsa - doğrudan görünür hale gelmesinden de sorumludur. Bu nedenle, cam sadece 1 mm'den bin kat daha ince bir derinlikte etkileniyorsa, camın kalıcı bir bulanıklığı gözlemci tarafından zaten açıkça görülebilir. Prensip olarak, her cam zaman içinde bu optik değişim sürecine tabidir. Bulanıklığın oluşmasının nedeninin izini sürmek genellikle zordur - ancak makinede bulaşık yıkama sırasında bu tür yüzey hasarlarının oluşmasını önlemek mümkündür.
Bulanıklığı önlemek için, içecek/şarap kalıntısı birikmemesi için bardakları her zaman kullanımdan hemen sonra durulamak en iyisidir. Kalıntı bardakta çok uzun süre kalırsa asit bardağa gireceğinden kırmızı şarap özellikle etkilidir.